«Γλώσσα ελληνική»

10/10/2013

Διάβασα την επιστολή «Γλώσσα ελληνική» («Η Καθημερινή», 9/10/2013) και μου γεννήθηκαν μερικές απορίες:

Πρώτα απ’ όλα, με ποια κριτήρια χαρακτηρίζεται θαυμάσια μια γλώσσα; (Για θεσπέσια γλώσσα έγινε λόγος σε παλαιότερη επιστολή δημοσιευμένη στην ίδια εφημερίδα στις 8/6/2013.)

Επίσης, υποστηρίζεται όντως ότι η ελληνική είναι μητέρα όλων των άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών, ότι δηλ. οι γλώσσες αυτές προέρχονται από τη δική μας, ή απλώς υπονοείται λ.χ. ότι πολλές λέξεις που ανήκουν σε ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν ελληνικές ρίζες;

Ας σημειωθεί και το εξής: Δεν έχω ξαναδιαβάσει την άποψη ότι η ελληνική γλώσσα «μαζί με την ινδοευρωπαϊκή και τη λατινική είναι […] η βάση όλων των άλλων». Πώς νοείται εδώ η λέξη «βάση»; (Και πρόκειται για βάση «όλων των άλλων» ευρωπαϊκών γλωσσών; ) Από την παραπάνω διατύπωση, που με ξενίζει κάπως, ίσως μπορεί να προκύψει το συμπέρασμα ότι ο εν λόγω Κουβανός καθηγητής δέχεται μεν την ινδοευρωπαϊκή καταγωγή της ελληνικής, αλλά εννοεί ότι η ελληνική και η λατινική έπαιξαν σημαντικό ρόλο, με δεδομένη λ.χ. τη δημιουργία διεθνών επιστημονικών όρων βασισμένων σε αρχαιοελληνικά και λατινικά γλωσσικά στοιχεία.

Τέλος, αναρωτιέμαι μήπως για μία ακόμη φορά ερμηνεύεται κατά το δοκούν η φράση «νεκρή γλώσσα». Πάντως, όσοι με γλωσσολογικούς όρους χαρακτηρίζουν νεκρή γλώσσα την αρχαία, εφόσον η γλώσσα αυτή δεν έχει πλέον φυσικούς ομιλητές, δεν νομίζω ότι αρνούνται πως στοιχεία της αρχαίας απαντούν σε νεοελληνικά ιδιώματα. Φοβάμαι ότι και πάλι προσεγγίζεται συναισθηματικά το πολυσυζητημένο τελευταία θέμα αν είναι νεκρή γλώσσα η αρχαία ελληνική.

Advertisements