Η ΛΕΞΑΡΙΘΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

16/03/2014

Ο Aris Tsoukalas στο γκρουπ του fb «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική» γράφει εύστοχα:

«Έλληνας που δηλώνει μαθηματικός και σκεϊτμπορντίστας, με δείκτη νοημοσύνης 157 και δύο θέσεις στο βιβλίο Γκίνες, ο οποίος τα τελευταία 14 χρόνια ασχολείται με τους λεξάριθμους της ελληνικής γλώσσας κι έχει μάλιστα συγγράψει και βιβλίο, το 9ο, με θέμα «Η αλφαριθμητική ευφυΐα τής ελληνικής γλώσσης», είπε την Καθαρά Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τα εξής (προχωρήστε το συνημμένο βίντεο στο 02:00:25):

α) «Αν γράψουμε τη λέξη «κρίση», ο αριθμός από τη λέξη «κρίση» είναι 338. Ο αριθμός από τη λέξη «μνημόνιο» είναι ακριβώς ο ίδιος, πάλι 338. Βλέπουμε δηλαδή ότι ο λεξάριθμος έχει την ικανότητα να μπορεί να γνωρίζει ακόμη και τη ροή των γεγονότων.»
β) «Άμα γράψουμε τη φράση «κούρεμα χρέους», θα δούμε ότι το λεξαριθμικό άθροισμα είναι 2011, το έτος που έγινε το κούρεμα χρέους.»
γ) «Αν γράψουμε τη φράση «νέφος τζακιών», θα δούμε ότι καταλήγουμε στο 2013. Επειδή η τιμή τού πετρελαίου είχε εκτοξευτεί στα ύψη από τον Δεκέμβριο του έτους 2012, είχαμε το νέφος των τζακιών το 2013.»
δ) «Η λέξη «τώρα» (σ.σ. ο τίτλος τής εκπομπής στην οποία φιλοξενούνταν) έχει τον αριθμό 1201, η οποία με αναγραμματισμό γίνεται «ρώτα», δηλαδή ρώτα για να μάθεις.»
ε) «Η λέξη «σκάει» έχει τον αριθμό 231 και ο «Σκάι» έχει τον αριθμό 301 που είναι το ίδιο με τη λέξη «λαός», δηλαδή έχει την ίδια λαϊκή απήχηση το κανάλι αυτό το συγκεκριμένο του Σκάι.»

Ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε τα διδάγματα της γλωσσολογίας, ακόμη κι αν δεν είμαστε μαθηματικοί, σας καλώ και σας παρακαλώ να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε όλα τα παραπάνω με τη λογική που όλοι διαθέτουμε».

Αναρωτιέμαι πόσο καλύτερα θα είχε αξιοποιηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος αν λ.χ. παρουσιαζόταν ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο. Σίγουρα όλα αυτά τα λεξαριθμικά σημαίνουν χάσιμο χρόνου. Κατά τη γνώμη μου, μόνο μία χρησιμότητα έχουν: Βάζεις λέξεις ή φράσεις σε μια βάση δεδομένων και γελάς με μερικά αποτελέσματα, λ.χ.: ΑΡΙΘΜΟΣΟΦΙΑ = ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ = ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ = ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ = Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ = 1011.

Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι νέο. Για παράδειγμα, ένας παλιός υποστηρικτής της λεγόμενης λεξαριθμικής θεωρίας σε άρθρο του στην εφημερίδα Ελληνική Αγωγή, στο φύλλο Οκτωβρίου 1997, μας πληροφορεί ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι φυσική, όπως διδάσκει η γλωσσολογία, αλλά τεχνητή. Για να πείσει ότι η αντιστοιχία γραμμάτων και αριθμών στην ελληνική γλώσσα έχει επινοηθεί από κάποιον ονοματοθέτη, δίνει παραδείγματα όπως: Η ΚΑΘΕΤΟΣ Η ΕΥΘΕΙΑ = 1051 = ΟΡΘΗ ΓΩΝΙΑ. Το αστείο είναι ότι, προκειμένου να βγουν τα νούμερα όπως πρέπει, άλλες φορές προστίθενται και άρθρα στα ουσιαστικά, ενώ άλλες παραλείπονται. Γιατί Η ΚΑΘΕΤΟΣ Η ΕΥΘΕΙΑ και όχι λ.χ. Η ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΥΘΕΙΑ ή σκέτο ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΥΘΕΙΑ;

Έχω σκεφτεί διάφορους τρόπους να μεταπείσουμε τους οπαδούς της θεωρίας αυτής, αν βέβαια μεταπείθονται. Για παράδειγμα, να ανακαλύψουμε τέτοιες αντιστοιχίες και σε άλλες γλώσσες, εκτός από τη δική μας. Ή να βρούμε κακόσημες λέξεις, που να έχουν όμως το ίδιο άθροισμα με λέξεις ή φράσεις ιερές για τους λεγόμενους αρχαιολάτρες. Αν λοιπόν σας πει κάποιος ότι υποστηρίζει τη λεξαριθμική θεωρία, απαντήστε του ότι το ΑΧΡΕΙΟΤΗΤΑ έχει το ίδιο άθροισμα με το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ… Αναφέροντας τέτοια παραδείγματα στους λεξαριθμιστές, ίσως τους πείσουμε ότι όλες αυτές οι εξισώσεις δεν οφείλονται σε αρχαία ονοματοθεσία, αλλά είναι εντελώς συμπτωματικές. Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι λεξαριθμιστές έχουν ανακαλύψει και εξισώσεις που δεν έχουν κανένα νόημα, δηλ. δεν οδηγούν σε κανένα συμπέρασμα, γι’ αυτό και δεν τις αναφέρουν. Για παράδειγμα, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ δίνει το ίδιο άθροισμα με το ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ. Αν δεν μου διαφεύγει κάτι, δεν νομίζω να προκύπτει κάποιο συμπέρασμα.

Ας προστεθεί ότι μερικοί λεξαριθμιστές διδάσκουν ότι η ελληνική γλώσσα μάλλον έχει και προβλεπτικότητα, δηλ. ικανότητα να προβλέπει μελλοντικά γεγονότα… Ο Ελευθέριος Αργυρόπουλος παρουσίασε πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2002 την ακόλουθη εξίσωση: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ = ΕΣΤΙ ΠΙΘΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Το καθένα από τα δύο βγάζει άθροισμα 2887. Κι αυτό τι σημαίνει κατά τον μαθηματικό; Η ελληνική γλώσσα γνώριζε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2002 θα ήταν υποψήφιος δήμαρχος ο Χρήστος Παπουτσής! Και μην πει κανείς ότι η λέξη παπούτσι, από όπου παπουτσής, έχει ξενική ετυμολογική προέλευση. Η ελληνική γλώσσα το γνώριζε και το πρόβλεψε κι αυτό!

Αξίζει να σημειωθεί και το εξής: Ο νυν Υπουργός Υγείας ως εκδότης της Ελληνικής Αγωγής έγραψε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2005 του περιοδικού (από εφημερίδα είχε γίνει περιοδικό) ότι ο Ελευθέριος Αργυρόπουλος στο ίδιο τεύχος «παρουσιάζει τίς νεώτερές του ἀνακαλύψεις πάνω στό μεῖζον γιά μᾶς θέμα τῆς προβλεπτικότητος τοῦ Ἕλληνος Λόγου». Και συμπλήρωσε: «Θά συζητηθῆ ἰδιαιτέρως, νά εἶσθε βέβαιοι». Αυτό είναι μείζον θέμα για τον κ. Γεωργιάδη! Κάτι τέτοια αγλωσσολόγητα είχε υπόψη ένας καλός φίλος και έγραψε στο προφίλ του, όταν υπουργοποιήθηκε ο εν λόγω, ότι ζούμε τους χειρότερους εφιάλτες μας.

Και εν τω μεταξύ, οι τηλεοπτικές εκπομπές για γλωσσικά θέματα ερήμην της γλωσσολογίας συνεχίζονται. Ο αδελφός του υπουργού λ.χ. («Κράτα γερά την Ελλάδα!» είπε στον υπουργό αδελφό του σε εκπομπή που παρακολούθησα πρόσφατα) εξακολουθεί εν έτει 2014 να υποστηρίζει αρχαιολατρικές απόψεις που δεν έχουν γλωσσολογική βάση, αυτές που διατυπώνονταν στη δεκαετία του ’80 και έχουν προ πολλού αναιρεθεί. Ο ίδιος μάλιστα το 2012 στην εκπομπή του κατηγόρησε τους συγγραφείς της γραμματικής του δημοτικού ότι θεωρούν πως «άλλο αλφάβητο χρησιμοποιούμε στη φωνητική γλώσσα και άλλο στη γραπτή» (sic), αναρωτήθηκε «ποιο είναι το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο» και απεφάνθη ότι πρόκειται για «την παγκοσμιοποίηση στην πράξη»!

Σημείωση: Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά σχόλια στο γκρουπ του fb ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ.

Advertisements